Kvinder og gigt – Del 2

I dette blogindlæg vil du blive introduceret til princip 2 og 3 indenfor ledaflastning.

Vi vil gerne give dig redskaberne til, at blive endnu bedre til at passe på dig selv, hvis du er en kvinde med gigt.

Det første ledaflastningsprincip finder du under Kvinder og gigt

Lad os komme i gang med de to principper det handler om i dette blogindlæg.

Andet princip

Husk at holde pauser.

Princip nummer 2 handler om ikke at påbegynde aktivitet, hvor det ikke er muligt at tage en pause fra det. Hvis vi holder fokus på hjemmet, så kunne det være opgaver som rengøring Det er en gentagen aktivitet vi støder på fra vores patienters hverdag, og vi kan kun anbefale at rengøring planlægges, da det kan være en hård opgave at løfte med gigt i kroppen. Prøv om muligt at strække opgaven ud over hele ugen. Stop bevidst tanken om, at hele huset skal står snor lige, fordi der kommer gæster lørdag. Vi ved godt det kan være svært, men prøv alligevel om ikke du kan imødekomme dit ønske om et rent hjem med hensyntagen til din gigt.

Planlæg din uge

Har du et stort hus, så fordel f.eks. rengøringen ud over ugen, så mandag er det stuen, tirsdag er det køkkenet, onsdag er det soveværelset osv. Sørg for at du ikke skal gøre rent en hel dag, for det er ikke godt for din gigt og heller ikke for din energi til resten af dagen.

Når du går ombord i madlavningen, så overvej om du kan dele det op og gøre noget andet indimellem, som vi skrev om i sidste blogindlæg da vi introducerede ledaflastningsprincip 1

Hvis du skal have gæster kan det være en hjælp at planlægge en menu, hvor noget kan laves dagen før. Noget mad bliver også bedre af, at stå og trække til næste dag og kan derfor godt tåle at blive forberedt dagen før.

Lad være med at bage alle julesmåkagerne på én gang, men del det op over flere gange. Det kan være en hård opgave for hænderne at trykke figurkager ud, så vær flere om opgaven eller hold en pause imens pladerne er i ovnen.

Fordel dagens opgaver i mindre opgaver, så du tager hensyn til, at give din gigt en pause.

Et skift er lige så godt som et hvil”

Hvis man synes det til tider kan være frustrerende med pauser i ens hverdagsaktiviteter, så kan man prøve at arbejde med et skift. Et skift i en aktivitet kan være lige så effektivt som et hvil.

Oplever du smerter under en aktivitet? Prøv at tænk over, om der er en anden aktivitet der kan være fornuftig, at lave i stedet for for en stund. Så kan du vende tilbage og færdiggøre den første opgave senere. Find gerne en aktivitet, hvor det er nogle andre led og muskelgrupper der anvendes. At variere opgaverne, så det er forskellige muskelgrupper der arbejder, kan være en god måde at tage hensyn til sin gigt på.

Er du på arbejde? Så prøv at skifte mellem de forskellige opgaver mere bevidst. At ændre på en siddende og en stående arbejdsstilling, kan også være en god måde, at omgås sin gigt på. Sid ikke ved computeren flere timer i træk. Det er hverken godt for kroppen, hovedet eller din gigt.

Tredje princip

Husk at holde pauser.

”Arbejd dynamisk og undgå statisk arbejde”

Det er vigtigt at veksle mellem muskelspænding og muskelafslapning. Det frem­mer blodcirkulatio­nen og gør, at musklerne ikke trættes så hurtigt. Den vedvarende muskel­spænding ved statisk arbejde hæmmer blodcirkulationen og medfører trætte muskler. Det er derfor vigtigt i videst muligt omfang, at lave dynamisk arbejde i stedet for statisk arbejde. Forsøg at veksle mel­lem statisk og dynamisk arbejde.

Med statisk arbejde kan du f.eks. tænke på, at hvis du sidder med en opgave og ”skuldrene er oppe om ørerne” så er skuldermusklerne spændte. De er statiske, selvom dine hænder arbejder på tasteturet og har en dynamisk funktion. I den slags situationer skal du øve dig i at tænke bevidst over at slappe af, og på hvad der sker andre steder i kroppen.

Bærer du noget hjem fra en indkøbstur, så udfører dine hænder statisk arbejde, når hænder og fingre holder en bærepose på samme måde over længere tid.

Prøv at skift mellem at have posen på armen og i hænderne. Endnu bedre ville være, at bære dit indkøb i en rygsæk. Aller bedst vil være at have en lille trolly, så du ikke skal bære.

Det dynamiske arbejde, hvor du skifter mellem de forskellige muskler der arbejder fordeler bedre energien og belastningen.

Hvad betyder skiftet?

Når vi snakker om at skifte mellem det dynamiske og statiske arbejde, så er det med fokus på, at tage hensyn til din gigt.

Hvis man skal prøve at se det fra et andet perspektiv, så får du ved at tage hensyn til dig selv igennem dagen, fordelt din mængde af energi udover hele dagen. Dette kaldes energiforvaltning. For kvinder med gigt kan det være en rigtig stor hjælp at lære disse skift og prioritere dem.

Energiforvaltning

Ved energiforvaltning forstås måden hvorpå du forvalter din energi igennem en almindelig dag. Lad os associerer det med en fyldt mælkekarton. Al din energi når du vågner om morgenen svarer til en liter mælk. En mælkekarton er ikke gennemsigtig, så det er kun dig, som kan være opmærksom på, om nattens søvn har fyldt den helt op.

For hver aktivitet du gør dig igennem dagen, bruger du lidt af mælken. Nogle gøremål kræver mere ”mælk” end andre. Din opgave består i, at sørge for at mængden af mælk rækker til hele dagen.

Det der sker når vi ikke stopper op og tager hensyn til os selv undervejs i løbet af dagen er, at en meget simpel opgave, så som at sætte en maskine vasketøj over pludselig kræver den dobbelte mængde ”mælk” for at blive færdiggjort. Det er unødvendigt.

Prøv derfor at lære dig selv, at mærk efter når du står op om morgen, om din mælkekartons indhold stemmer overens med de opgaver din dag har, at byde på. Hvis ikke så lav om i planerne. Det er okay at ændre på dagens gøremål for, at du kan passe bedre på dig selv.

Kærlig Hilsen

Kirsten C. Pedersen, Speciel ergoterapeut i håndterapi.