Karpal tunnel syndrom

De sovende fingre


Har du fået konstateret karpal tunnel syndrom, så betyder det, at du har en klemt nerve i dit håndled.

Dette kan medføre smerter om natten og nogle gange også om dagen. Du kan opleve at din tommel-, pege- og langefinger sover, når du fx. kører bil, holder en bog i hånden, strikker eller når du sidder med din mobiltelefon i længere tid af gangen.

Du vil med stor sandsynlighed have oplevet føleforstyrrelser eller føle dig fummelfingret. Måske har du lagt mærke til den nedsatte kraft i hånd og arm, samt hvordan det påvirker dig i dine hverdagsaktiviteter?


Skinne til sovende finger

Årsagen til dine smerter

Det kan være en god ide at starte med, at finde årsagen hertil. Smerterne kan opstå efter en længerevarende periode;

  • følge af ensidig gentagen bevægelse enten på arbejde eller i fritiden
  • hormonelle forandringer fx. graviditet eller overgangsalder
  • stress og muskelspændinger
  • efter en forstuvning eller et brud på håndleddet.
  • endelig er nogle fra naturens side disponeret for at få sovende fingre


Håndledsskinne til Karpal tunnel syndrom

Hvad betyder karpal tunnel syndrom?

Karpal tunnel syndrom betyder, at en nerve bliver trykket af væske fra det omkringliggende væv eller pga. en lokal irritation. Der er ikke nok plads til nerven i håndleddet og derfor bliver den irriteret af trykket. Det vil vise sig som smerter, og kan føles som en sovende fingre.

Det kan være nødvendigt at opsøge egen læge for at få stillet diagnosen og få vurderet om, der kræves lægelig behandling. Det kan være medicin til at tage hævelsen men det kan også være en karpal tunnel operation. Her frigøre man plads til nerven ved, at overskære et ledbånd i håndleddet.

Hvad kan du selv gøre

Hvis generne kun har varet i kortere tid, har du mulighed for selv at forbedre tilstanden. Dette gøres med en håndledsskinne magen til dem på de to billeder for oven.

Når du anvender en håndledsskinne om natten, så undgår du, at bøje i håndleddet og klemme nerven yderligere. Bruges den om dagen hjælper den dig til, at huske på at din arbejdsstilling skal ændres for at skåne håndleddet.

Håndledsskinnen sikre at, håndleddet holdes i en god stilling. Det kan lindre og nogle gange helt afhjælpe symptomerne.

Sådan hjælper vi dig

I klinikken kan vi hjælpe dig med at finde den rette håndledsskinne til dig. Vi kan også hjælpe dig med, at se på dine arbejdsstillinger og i fællesskab se om noget kan ændres, så du undgår/begrænser de bevægelser, der har været årsag til problemet. Måske har du for en stund brug for et hjælpemiddel, der kan lette dig i nogle af dine hverdagsaktiviteter.

Hvis du har gennemgået en karpal tunnel operation, kan vi instruere dig i genoptræningsøvelser, hjælpe med arvævsbehandling og arvævsplastre, der kan gøre arret pænt, smidigt og blødt.

Hvad er målet?

Uanset hvilke problematikker karpal tunnel syndrom har giver for dig, så er det altid vores mål at hjælpe dig tilbage til hverdagen. Vi hjælper dig hele vejen, uanset om du blot skal ændre vaner, aflaste i en periode eller om du ender med at skulle igennem en operation. Vi er der både før, under og efter.

Du er velkommen til at kontakte os4656 2968 eller info@ergoklinikken.dk hvis du har nogle spørgsmål om karpal tunnel syndrom eller ønsker hjælp til at booke tid.