Kompression

Husker du, da du som barn, var den der blev gravet ned i sandet?? Det kølige sand og trykket på kroppen var dejligt. Legen bestod i, at komme fri uden hjælp.

Her er det sandet, der meget tydeligt giver barnet en beroligende effekt.

Kompression giver sansestimulering

Kompression eller et tryk/pres på kroppen giver kroppen forskelligartet sansestimulering

  • Give ro til en urolig krop
  • Give en afgrænsning af hvor kroppen er i rummet, og dermed bedre kropskontrol
  • Give stabilitet til bløde lemmer
  • Give dæmpning af spasticitet.
  • Give input til musklerne om at arbejde
  • Give bedre blodcirkulation

Det proprioceptive system

Kompression trykker kroppen, og dette udefrakommende tryk sender signaler via huden til musklerne, hvor der findes nogle celler, der giver besked til hjernen. Det er det proprioceptive system. Dette system er med til at give muskelbalance og dermed bedre styring af kroppen. Det er altså medvirkende til at forbedre muskelkontrollen, men også til at give ro til kroppen.

Det betyder, at børn får ro til indlæring og fordybelse men også ro til en bedre søvn.

Rigtig mange har glæde af en tyngdedyne, eller en kugledyne. Den ro man får derved, giver en bedre søvn, og dermed mere energi til dagen. Roen i kroppen i dagtimerne, kan opnås ved beklædning som giver kompression. Det vigtige er, at kompression trykket er rigtigt. Hvis ikke opnås der ikke den ønskede ro og kontrol.

Man taler om kompressionsklasser fra 1-4. Det måles i mmHg også kaldet kviksølv. Det er vigtigt, at købe kompressionsbeklædning hos fagfolk bl.a. ergoterapeuter, som ved noget om det, og som kan sikre, at der vælges korrekt kompression.

Livmoderens trange plads

I mange lande svøbes babyer. Nogle vil måske tænke, at man begrænser bevægelse og frihed. Andre tænker, at det giver ro. Mange børn bliver væsentlig mere rolige når de svøbes. Børns motoriske udvikling er meget forskellig fra barn til barn. Nogle elsker at blive vugget, andre falder bedst i søvn i en bil, hvor motoren er i gang. Andre igen skal have total ro og mørke. Børns behov for stimulering er forskelligt. Ligeledes er tiden de har behov for den bestemte stimuli.

Når der anvendes kompressionsbeklædning vil mange opleve en umiddelbar øjeblikkelig effekt.